Під обстрілами: Цифровий 3D-захист бронзового віку України

Заснований у 1987 році, Археологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка зберігає близько 30 000 артефактів з усієї України. Ця колекція особливо примітна багатством артефактів бронзового віку, багато з яких були знайдені під час польових робіт у другій половині ХХ століття. Ці артефакти надають безцінні відомості про ямну, катакомбну та зрубну археологічні культури України.

Наш проект отримав важливу підтримку та фінансування завдяки дослідницькій стипендії Німецького археологічного інституту (DAI). Ми надзвичайно вдячні за цю щедру підтримку, яка була ключовою у досягненні цілей нашого проекту і дозволила нам працювати над збереженням історичних артефактів у цифровому форматі.

В рамках цього проекту нам вдалося оцифрувати 66 артефактів та створити детальні 3D-моделі цих предметів. Ця колекція є найбільшою з будь-коли оцифрованих артефактів катакомбної культури, та є унікальним представленням керамічних виробів середнього бронзового віку українського степу.

Ми висловлюємо щиру подяку дослідницькій стипендії Німецького археологічного інституту (DAI) та всім, хто підтримував нас на цьому шляху. Ваш внесок був безцінним у збереженні багатої археологічної спадщини України та її поширенню по всьому світу.